Doorverwijzen met een eForm: hoe werkt het?
Jarenlang gebeurden de meeste verwijzingen naar de tweede lijn met een papieren verwijsbrief. Dat had nadelen: een brief kan verloren gaan of de patiënt kan hem vergeten meenemen naar het ziekenhuis.
Om deze nadelen de wereld uit te helpen, namen de Gentse ziekenhuizen in 2022 de eForm als doorverwijsmiddel in gebruik.
Een eForm vult zich grotendeels zelf in en plukt de gegevens over het medische profiel van je patiënt automatisch uit het EMD.
Als verwijzer moet je de reden voor verwijzing en de vraagstelling nog toevoegen in vrije tekst. De meeste softwarepakketten nemen ook de SOE uit je laatste SOEP-consultatie automatisch over.
De verzending gebeurt veilig.
4 Tips voor een goede elektronische verwijsbrief
-
Besteed zorg aan een goede vraagstelling. Wat wil je als huisarts dat er in het ziekenhuis onderzocht wordt? Vermijd onnodige onderzoeken door zo specifiek mogelijk te zijn.
-
Besteed voldoende aandacht aan risico's: psychische kwetsbaarheid, sociale situatie, verslavingsrisico's... De ervaring leert dat dit vaak ondergeregistreerd wordt en dus niet meegaat in de verwijsbrieven.
-
Zeg tegen je patiënt dat je een elektronische verwijsbrief hebt verstuurd (naar welk ziekenhuis en naar welke afdeling).
-
Indien gewenst kan je de eForm nog steeds uitprinten en meegeven. Het is het recht van de patiënt om de verwijsbrief te kunnen lezen.
NIEUW SINDS 2025: drie niveaus van dringendheid
We onderscheiden drie niveaus van dringendheid bij elektronisch verwijzen:
-
Dringend: De patiënt moet vandaag of morgen gezien worden. Neem telefonisch contact op met een collega in het ziekenhuis en beoordeel samen naar welke dienst de patiënt verwezen moet worden. Vaak zal dit spoedgevallen zijn. Stuur daarnaast een elektronische verwijsbrief zoals je dat gewoon bent te doen.
-
Semidringend: Een afspraak in het ziekenhuis binnen de 3 weken is aangewezen. Je stuurt een elektronische verwijsbrief en vinkt ‘semidringend’ aan. Je adresseert een dienst, geen individuele arts. Het secretariaat van de dienst krijgt een notificatie. De patiënt stemt ermee in om telefonisch gecontacteerd te worden voor een afspraak. Zeg tegen de patiënt dat hij/zij zelf contact opneemt met het secretariaat van de betrokken dienst als hij/zij niet binnen vijf werkdagen wordt gecontacteerd.
-
Niet dringend: Je patiënt hoeft niet binnen de 3 weken gezien te worden. Je stuurt een elektronische verwijsbrief zoals je het gewoon bent. De algemene regel is dat de patiënt zelf de afspraak maakt. Jouw verwijsbrief wordt wellicht pas gelezen op de dag van de afspraak.
Opgelet!
- Specialisten die consultatie voeren in AZ Sint-Vincentius Deinze kunnen de verwijsbrieven die werden verstuurd naar AZ Maria Middelares Gent NIET lezen.