Doorverwijzen met een eForm: hoe werkt het?
Vandaag gebeuren de meeste verwijzingen naar de tweede lijn met een papieren verwijsbrief. Dat heeft nadelen: een brief kan verloren gaan of de patiënt kan hem vergeten meenemen naar het ziekenhuis. In de ziekenhuizen moet de brief ingescand worden, wat door tijdgebrek niet altijd gebeurt.
Om deze nadelen de wereld uit te helpen, hebben de Gentse ziekenhuizen de eForm als doorverwijsmiddel in gebruik genomen.
Een eForm vult zich grotendeels zelf in en plukt de gegevens over het medische profiel van je patiënt automatisch uit het EMD.
Als verwijzer moet je enkel de reden voor verwijzing en de vraagstelling nog toevoegen. De meeste softwarepakketten nemen ook de SOE uit je laatste SOEP-consultatie automatisch over.
De verzending gebeurt uiteraard beveiligd.
Praktisch: de nieuwe eForms in jouw softwarepakket
- CareConnect Ga in de aangemaakte consultatie naar ‘Documenten’. Als je in de tekstbalk ‘verwijsbrief’ begint te typen, verschijnen de eForms van de vier Gentse ziekenhuizen onmiddellijk.
- HealthOne Als je in Tools (taakbalk) ‘Eform uitvoeren’ klikt, opent er een eForms selector. Daarin kies je de eForm van het gewenste ziekenhuis. Zorg er wel voor dat je geconnecteerd bent met eHealth (bolletje onderaan links moet groen zijn).
- Daktari Om een eForm te gebruiken in Daktari moet je die eerst toevoegen aan een gepersonaliseerde lijst. Dat kan bovenaan via het tabblad ‘Tools’, dan klikken op ‘eForms’. Eenmaal toegevoegd is het gebruik kinderspel. Klik op het vakje ‘brief’ en typ dan ‘verwijsbrief’. De verschillende eForms komen tevoorschijn.
- Medispring Na het openen van een consultatie vind je in Medispring de eForms terug onder P (Actieplan) door op het plusje te klikken. Er opent een menu met daarin ‘eForms’. Klik erop, en je krijgt alle beschikbare eForms te zien. Open de eForm die je wil gebruiken.
3 Tips voor een goede elektronische verwijsbrief
- Besteed zorg aan een goede vraagstelling. Vermijd onnodige onderzoeken door zo specifiek mogelijk te zijn.
- Zeg tegen je patiënt dat je een elektronische verwijsbrief hebt verstuurd (naar welk ziekenhuis en naar welke afdeling).
- Indien gewenst kan je de eForm nog steeds uitprinten en meegeven.
Opgelet!
- Een elektronische verwijsbrief sturen is niet hetzelfde als een afspraak maken. Wie de afspraak maakt en wanneer, beslis je in onderling overleg met je patiënt.
- Specialisten die consultatie voeren in AZ Sint-Vincentius Deinze kunnen de verwijsbrieven die werden verstuurd naar AZ Maria Middelares Gent NIET lezen.