Verpleegkundige in de Huisartsenpraktijk

Hoe kun je in jouw praktijk samenwerken met een verpleegkundige?

Het stijgend aantal mensen met chronische ziekten en complexe ondersteuningsnoden vergroot de druk op de huisartsenpraktijk. Deze druk kan opgevangen worden door in te zetten op ‘geïntegreerde zorg’. Dat is zorg die de patiënt centraal stelt en in samenwerking met andere diensten garandeert dat patiënten een continuüm ervaren van zowel preventieve, curatieve als palliatieve zorg. Samenwerken met een praktijkverpleegkundige kan hieraan bijdragen.

Domus Medica - Februari 2023

Wat is een praktijkverpleegkundige?

En wat is de meerwaarde voor jouw patiënten? Hoe organiseer je de samenwerking in de praktijk? In dit filmpje probeert Domus Medica een antwoord te bieden op deze en vele andere vragen. In een informatieve video van Universiteit Antwerpen zie je de VIHP's in actie.

In de Arteveldehogeschool Gent loopt sinds enkele jaren een postgraduaatsopleiding ‘Verpleegkundige in de huisartsenpraktijk’ (VIHP). Dit postgraduaat laat verpleegkundigen toe om zich te specialiseren en hun competenties te verdiepen en efficiënt in te zetten binnen de context van een huisartsenpraktijk.
 

Waarom zou je met een praktijkverpleegkundige samenwerken? 

We lichten hierbij enkele redenen toe, gebaseerd op de ervaringen van collega-huisartsen: 

  1. Vergroot de flexibiliteit van je praktijk om in te spelen op de wisselende zorgvraag
  2. Zorgt voor meer ruimte voor een proactieve i.p.v. louter reactieve aanpak
  3. Is een laagdrempelig aanspreekpunt voor patiënten
  4. Ondersteunt bij het structureren van je dossiers
  5. Zorgt voor een uitgebreide vraagverheldering bij patiënten met een complexe zorgnood
  6. Creëert ruimte zodat jij je weer op je kerntaken kan focussen
  7. Staat in voor een grondige opvolging van chronische zorg
     

Kan de kost van een praktijkverpleegkundige gedeeld worden?

Dat kan zeker! Dit kan uiteraard binnen een groepspraktijk of associatie, maar ook solo-artsen kunnen personeel delen om de kosten te drukken. In dit filmpje zie je hoe dit juridisch, fiscaal en arbeidsrechtelijk geregeld wordt.
 

Recente en toekomstige infosessies

Op 14 februari 2023 organiseerde Universiteit Antwerpen een webinar voor de huisartsenkringen over het Postgraduaat Verpleegkundige in de Huisartsenpraktijk (de presentatie vind je hier terug).

Op 18 maart 2023 organiseerde Artevelde Hogeschool i.s.m. Domus Medica een inspiratievoormiddag 'Samenwerking tussen huisarts en praktijkverpleegkundige: een logische stap?'. Ontdek hier of een verpleegkundige de oplossing kan zijn voor de herbevestigde noden in je praktijk.

Overweeg je om de stap te maken naar een verpleegkundige in je praktijk, maar heb je hier toch nog concrete of praktische vragen rond? Neem dan gerust contact op met Lucky Botteldooren (lucky.botteldooren@uantwerpen.be) of Vanessa Gauwe (info.verpleegkundigehuisartsenpraktijk@arteveldehs.be).

Heb je interesse om een LOK-avond te organiseren over de verpleegkundige in de huisartsenpraktijk en het postgraduaat? Contacteer Vanessa Gauwe (info.verpleegkundigehuisartsenpraktijk@arteveldehs.be) voor meer informatie.