Zo kan je elektronisch doorverwijzen naar een Gentse ziekenhuisafdeling

In het verleden was het niet duidelijk hoe je als huisarts elektronisch moest verwijzen naar een Gents ziekenhuis. Daar komt nu verandering in. Alle afdelingen van de vier Gentse ziekenhuizen kunnen nu elektronische verwijsbrieven ontvangen. Dit gebeurt met de eForm, die je terugvindt in je softwarepakket.

Doorverwijzen via een eForm: hoe werkt het? 

Vandaag gebeuren de meeste verwijzingen van de eerste naar de tweede lijn met een papieren verwijsbrief. Dat heeft nadelen: een brief kan verloren gaan of de patiënt kan hem vergeten meenemen naar het ziekenhuis. In de ziekenhuizen moet de brief ingescand worden, wat door tijdgebrek niet altijd gebeurt.

Om deze nadelen de wereld uit te helpen, hebben de Gentse ziekenhuizen de eForm als doorverwijsmiddel in gebruik genomen. 

Een eForm vult zich grotendeels zelf in, en plukt de gegevens over het medische profiel van je patiënt automatisch uit het EMD. 

Als verwijzer moet je enkel de reden voor verwijzing en de vraagstelling nog toevoegen. De meeste softwarepakketten nemen ook de SOEP uit je laatste consultatie automatisch over.

De verzending gebeurt uiteraard beveiligd.
 

Praktisch: de nieuwe eForms in jouw softwarepakket

 • CareConnect 
  Ga in de aangemaakte consultatie naar ‘Documenten’. Als je in de tekstbalk ‘verwijsbrief’ begint te typen, verschijnen onmiddellijk de eForms van de 4 Gentse ziekenhuizen onmiddellijk.
   
 • HealthOne 
  Als je in Tools (taakbalk) ‘Eform uitvoeren’ klikt, opent er een eForms selector. Daarin kies je de eForm van het gewenste ziekenhuis. Zorg er wel voor dat je geconnecteerd bent met ehealth (bolletje onderaan links moet groen zijn).
   
 • Daktari 
  Om een eForm te gebruiken in Daktari moet je die eerst toevoegen aan een gepersonaliseerde lijst. Dat kan bovenaan via het tabblad ‘Tools’, dan klikken op ‘eForms’. Eenmaal toegevoegd is het gebruik kinderspel. Klik op het vakje ‘brief’ en typ dan ‘verwijsbrief’. De verschillende eForms komen tevoorschijn. 
   
 • Medispring 
  Na het openen van een consultatie vind je in Medispring de eForms terug onder P (Actieplan) door op het plusje te klikken. Er opent een menu met daarin ‘eForms’. Klik erop, en je krijgt alle beschikbare eForms te zien. Open de eForm die je wil gebruiken.
   

3 tips voor een goede elektronische verwijsbrief

 • Besteed zorg aan een goede vraagstelling. Vermijd onnodige onderzoeken door zo specifiek mogelijk te zijn.
 • Zeg tegen je patiënt dat je een elektronische verwijsbrief hebt verstuurd (naar welk ziekenhuis en naar welke afdeling).
 • Indien gewenst kan je de eForm nog steeds uitprinten en meegeven. 

Opgelet: een elektronische verwijsbrief sturen is niet hetzelfde als een afspraak maken. Wie de afspraak maakt en wanneer, beslis je in onderling overleg met je patiënt.

Ondervind je problemen met de verzending van eForms? Lijkt hij niet gelezen te zijn door de arts-specialist? Heb je feedback? Stuur dan een mail naar karel.strobbe@hvg.be.

Terug naar nieuwsoverzicht