Verkiezingen 13/10/24: ziektebriefje verplicht voor zieke kiezers die met volmacht willen stemmen

Op zondag 13 oktober 2024 vinden de lokale en provinciale verkiezingen plaats in Vlaanderen. Vanaf dit jaar is de stemplicht afgeschaft, waardoor ook het stemmen met een volmacht aangepast wordt. Kan een patiënt omwille van medische redenen niet gaan stemmen en wil deze een volmacht geven? Dan is er nog steeds een medisch attest nodig.

Op zondag 13 oktober 2024 vinden de lokale en provinciale verkiezingen plaats in Vlaanderen. Dit jaar is er echter een belangrijke verandering: de stemplicht is afgeschaft. Burgers hebben vanaf nu enkel stemrecht, wat betekent dat stemmen voor de gemeenteraad en provincieraad niet langer verplicht is. Hierdoor wordt het stemmen met een volmacht aangepast.

Als je niet kan gaan stemmen, ben je niet verplicht om een volmacht te geven of een attest in te dienen. Volmachten kunnen wel nog gegeven worden, maar alleen als je door een specifieke reden niet naar het stemlokaal kunt. In dat geval moet de reden aangetoond worden met het juiste attest. Als de kiezer omwille van medische redenen niet in staat is om naar het stembureau te gaan of er naartoe gevoerd te worden, moet deze een medisch attest bij de volmacht voegen. Let op: een arts die zelf kandidaat is, mag geen attest geven.

Terug naar nieuwsoverzicht