Collega's aan het woord: hoe zit het met drugsscreening in opdracht van justitie?

Er zijn tal van vragen rondom het screenen op drugsgebruik. Wat is onze rol als huisarts? Wanneer is dit verplicht en wanneer optioneel? Wordt dit vergoed? Hoe voeren we een urinetest correct uit? Is het altijd zinvol? Hoe kunnen we onze patiënten hierbij ondersteunen? Wat zijn de verantwoordelijkheden van een herstelbureau en mogen ze zomaar taken aan ons, huisartsen toewijzen?

Om hier meer inzicht in te krijgen, zijn wij - Charlotte Defreyne, Ine Blokland en Toon Walgraeve - in gesprek met het justitiehuis van Gent, de HVG en Domus Medica. We willen jullie alvast informeren dat enkel drugsscreening met het oog op diagnose, behandeling of opvolging van een intoxicatie wordt vergoed door het RIZIV. Screeningstests met juridische doeleinden (expliciet te vermelden op het labo-aanvraagformulier) vallen hier niet onder.

Ter illustratie volgen hier enkele tarieven (zonder terugbetaling):

  • CDT in bloed + de 5 substanties in urine: € 68.53
  • CDT in bloed (VIAS): € 22.12
  • Cannabis in urine: € 21.67
  • Combinatie van 5 substanties in urine: € 46.41

Aangezien huisartsen in de praktijk vaak te maken krijgen met reeds precaire situaties en deze regels extra stress bij patiënten veroorzaken, vinden we het cruciaal om het gesprek met justitie voort te zetten om een betere samenwerking op te bouwen. Wordt vervolgd!

Terug naar nieuwsoverzicht