COVID-19

Hier vindt u de belangrijkste COVID-19 informatie m.b.t. onze kring terug. Via het menu in de linkerkolom kunt u navigeren naar de verschillende pagina's met COVID-gerelateerde informatie.

 

COVID-centra

In Gent kunnen patiënten voor COVID-gerelateerde zaken in drie centra terecht (update 25/06: het triagecentrum in Gentbrugge wordt vanaf 1/7 on hold gezet). Het overzicht vindt u hier. Het document mét telefoonnummer van het triagecentrum vindt u hier (enkel voor ingelogde gebruikers!). Meer informatie over deze centra vindt u via de menubalk links, op de pagina van het desbetreffende centrum. Een overzicht van alle perifere labo's in Gent die COVID-testen doen (bv. voor vertrekkende reizigers), vindt u hier.
 

Dakloze personen

De flowchart voor dakloze personen vindt u hier.
 

Thuiszorg / huisbezoek COVID-test

Het KCE heeft een beslissingsboom gevalideerd voor de thuiszorg van patiënten met COVID-19 die zich in een zorgwekkende toestand bevinden. Meer achtergrondinfo vindt u hier.

Kan uw patiënt zich niet verplaatsen én kan u zelf niet aan huis een staalafname doen? Vraag dan een huisbezoek voor een COVID-test aan! We kunnen hiervoor beroep doen op het consortium van thuisverpleegdiensten:

  • Verwittig triage- of testcentrum: zij doen aanvraag bij de thuisverpleging
  • U stuurt ook voor deze staalafname een eForm door naar het triage- of testcentrum en u volgt het resultaat op
     

Psychische ondersteuning

Veel artsen merken een stijging van het aantal patiënten met psychische problemen. In het kader van de Relancemaatregelen Covid19 maakte Stad Gent middelen vrij voor verschillende initiatieven op het vlak van GGZ. Zo worden gedurende 2 jaar 4 gratis psychologen (4VTE) ingezet, ter aanvulling van het bestaande aanbod op de eerste lijn. Meer hierover leest u hier.

Het Riziv keurde dit voorjaar de realisatie van een aanvullend psychologisch ondersteuningsaanbod specifiek voor zelfstandigen goed. Vanaf heden kunnen nu ook huisartsen hun patiënten die als zelfstandige werken, doorverwijzen naar de vzw ‘Un pass dan l’impasse’ voor maximaal acht gratis sessies psychologische zorg bij een klinisch psycholoog/orthopedagoog. Meer info vindt u hier.