Op woensdag 16 september organiseerde stad Gent, i.s.m. de HVG, een webinar met als thema: ‘Lokale contacttracing en quarantainecoaching Gent'. De gebruikte presentatie vindt u hier terug. |
De ELZ en de stad hebben een lokaal systeem van 'contact tracing' opgezet. Hierbij kan er extra ondersteuning geboden worden bij COVID+ patiënten in de bestrijding van lokale uitbraken. Je kan signalen melden over individuele patiënten (mits toestemming) en over situaties in de buurt. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je hieronder.
Signaal op patiëntniveau
Is je patiënt covid+ en is je inschatting dat het moeilijk zal zijn om alle maatregelen na te leven? Of vermoed je dat je patiënt mogelijks drempels zal ervaren m.b.t. telefonische contacttracing van het Vlaamse callcenter? Indien je vermoedt dat je patiënt moeilijk bereikbaar zal zijn of nood heeft aan ondersteuning bij de contacttracing, kan men een huisbezoeker langssturen. Je kan ook patiënten die hun resultaat nog niet kennen, of negatief getest hebben maar nog in quarantaine zitten, melden. Mits toestemming van de patiënt kan er extra ondersteuning komen via maatschappelijk werkers (bv. praktisch helpen bij naleven quarantainemaatregelen, melden van een precaire situatie, …). Dit systeem is een samenwerking tussen OCMW, mutualiteiten en CAW.
Hoe melden?
Signaal op buurtniveau
Constateer je bijvoorbeeld problemen in een woonblok, pleintje, vereniging, …? Dan kun je dit melden: