WoninGent gaat mee de strijd aan tegen bedwantsen

Bedwantsen zijn sinds 2000 aan een nieuwe opmars bezig en vooral de laatste maanden is er sprake van een plaag. Woningent geeft daarom graag wat meer informatie over bedwantsen. Hoe kunt u de symptomen herkennen? Wat kunnen uw patiënten doen in geval van een plaag? En bij welke instanties kunnen ze terecht?

Woningent bundelde voor u alle informatie in een handig overzicht. Meer informatie over bewantsen vindt u via deze link

Vormen bedwantsen een gevaar voor de gezondheid?

Bedwantsen geven geen ziektes door, maar wanneer een patiënt ermee in contact komt, kan de overlast wel groot zijn. Patiënten ervaren vooral fysieke last: jeuk, zichtbare beten over het lichaam of gezicht en armen. Soms geven de beten allergische reacties, of ontsteken de beten doordat ze opengekrabd worden. Ook de mentale belasting wanneer een woning geinfecteerd is, is niet te onderschatten. Door de jeuk ontstaat er slaapgebrek en de beten leiden tot schaamte en taboe. Dit alles kan doorwegen op een gezin.

Bedwantsen komen vooral in woningen en appartementen voor. Vooral in de hoogbouw kunnen de beestjes zich makkelijker verspreiden via bijvoorbeeld de verwarmingselementen. Maar ook in de huizen merken we plagen van bedwantsen op. Bovendien heeft dit in eerste instantie niets met hygiëne te maken. Je kunt gewoon pech hebben dat het beestje zich verscholen heeft in jouw gang of appartement. Bedwantsen kunnen ook verstopt zitten in tweedehandsmateriaal of doorgeefmateriaal.

Patiënten herkennen soms niet dat ze bedwantsen hebben. Of voelen schaamte om dit toe te geven. Het is van belang dat je als arts zelf de signalen herkent (zie ook folder en de link).

Waar kunnen patiënten terecht?

Het is daarnaast belangrijk om **snel te (be)handelen en te signaleren**. Een snelle indijking kan heel wat leed en een verdere verspreiding voorkomen. In appartementsgebouwen is het ook vaak **niet enkel een probleem is van een enkele bewoner** maar is de kans groot dat meerdere bewoners er last van hebben.

Voor bewoners van sociale woningen, is melden aan de sociale woningmaatschappij super belangrijk. Als hulpverlener kunt u dit zelf doen (met toestemming) of u kunt de persoon in kwestie stimuleren om zelf melding te doen. Onderstaand vindt u enkele contactgegevens.  Op die manier kunnen er preventief aanpalende appartementen geïnspecteerd worden en kan de behandeling snel gestart worden.

Voor huurders op de privémarkt of huiseigenaren is het inschakelen van een professionele firma bij zowel het vaststellen als behandelen nodig.

Hoeveel kost een behandeling?

Het bestrijden van betwantsen **brengt kosten met zich mee.** Bewoners geven soms veel geld uit aan dure insectensprays, maar dit zijn vaak doekjes voor het bloeden. De bedwants is erg hardnekkig en om ze te bestrijden is een professionele behandeling nodig.

Woningent ging op zoek naar een kwalitatieve en betaalbare firma hiervoor. De richtprijs ligt momenteel tussen de 120 à 300 euro per appartement. In sommige gevallen is een tussenkomst via het OCMW mogelijk. Hiervoor neemt de patiënt best contact op met de OCMW assistent. 

Voor meer informatie kunt u terecht bij Woningent: Marianne Wauters / Verantwoordelijke Net-Woningent (Net@woningent.be of telefonisch: +32 (0) 477 16 42 59) of via Roselinde: mailto:socialedienstoost@woningent.be.