Wereld Diabetes Dag 14 november

Op 14 november is het World Diabetes Day en willen we de preventieboodschap met 6 gouden tips mee helpen verspreiden. Doe mee met het massaal verspreiden van deze boodschap want preventie en een tijdige diagnose kunnen veel problemen voorkomen.

Diabetes is een ernstige chronische aandoening. Als dit niet tijdig ontdekt wordt, is dit erg schadelijk voor je gezondheid. Zo heeft iemand met diabetes een hoger risico op hart- en vaatlijden. Gelukkig kunnen veel problemen voorkomen worden door de ziekte te voorkomen, op tijd te ontdekken en goed te behandelen.

Momenteel heeft 1 op 12 van de volwassen Belgen diabetes. Vermoedelijk zal dit verder oplopen tot 1 op 10 tegen 2030. In meer dan 90% van de gevallen gaat het over type 2 diabetes en 1 op 3 van de personen met diabetes weten dit niet.

Om mensen bewust te maken van het feit dat zij zelf iets kunnen doen om deze aandoening te voorkomen en/of uit te stellen, heeft het NVKVV (beroepsorganisatie voor verpleegkundigen) samen met de Diabetes Liga een flyer gemaakt met tips die de aandacht vestigen op een gezonde levensstijl in zes stappen:

  • Beweeg voldoende en beperk de tijd die je zit. 
  • Eet elke dag gezond, gevarieerd en met mate, volgens de principes van de actieve voedingsdriehoek. 
  • Vermijd overgewicht. Een daling van 5% van je lichaamsgewicht zorgt bij overgewicht voor een vermindering van je risico op diabetes met 30%. 
  • Stop met roken. Actief en passief roken kunnen je risico op diabetes met de helft verhogen. 
  • Slaap voldoende en vermijd onnodige stress.  

Bij deze een oproep om de boodschap massaal te verspreiden in uw praktijk en hopen op een bewustmaking van velen!

Stickers en flyers zijn te verkrijgen via Zohra Diouani.