Preventief groepsaanbod voor kinderen van ouders met een psychische of afhankelijkheidsproblematiek

Na de kerstvakantie (januari 2019) gaat men in CGG Eclips Gent van start met een nieuw groepsaanbod voor kinderen (7-11 jaar) van ouders met een psychische of afhankelijkheidsproblematiek. Men organiseert intakegesprekken met kind en ouder(s) of andere zorgfiguren, zodat de samenstelling van de groep goed bewaakt kan worden.

 

De KO(A)PP groep - preventief groepsaanbod binnen CGG Eclips Kinderzorg

Wanneer je een kind bent van een ouder met een psychische of een afhankelijkheidsproblematiek, wordt er in de zorg de afkorting KOPP (kinderen van ouders met psychische problemen) of KOAP (kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem) gebruikt. Deze kinderen worden soms overspoeld door allerlei lastige emoties, gedachten, vragen. Het is dus erg belangrijk om kinderen te informeren over psychische kwetsbaarheid, afhankelijkheidsproblematiek én veerkracht.

Onze K(O)APP-groep heeft tot doel de veerkracht van deze kinderen te vergroten. Met deze groep willen we kinderen van ouders met een psychische kwetsbaarheid of een afhankelijkheidsprobleem met elkaar in contact brengen. We geloven zeer sterk in de kracht van lotgenotencontact. We bieden hen de mogelijkheid om erkenning bij elkaar te vinden en bekijken hoe beschermende factoren kunnen verhoogd worden en hoe psychische problemen bij kinderen zelf kunnen voorkomen worden.

De KO(A)PP-groep voor kinderen is een gesloten groep: met een vaste groep kinderen komen we gedurende acht weken samen. Er zijn tevens vooraf en aansluitend op de groep twee oudersessies. In de groep staan ervaringen van de deelnemende kinderen centraal. Vanuit meerdere creatieve invalshoeken wordt er telkens rond een ander thema gewerkt vanuit het draaiboek.

 

Praktisch

Een nieuwe K(O)APP-groep voor kinderen start na de kerstvakantie in januari 2019.

Verdere (praktische) info is per mail (Ingeborg Beyst) of telefonisch (09/235 22 41) te verkrijgen. 

Intakegesprekken met mogelijke deelnemers worden vanaf september 2018 ingepland. Indien jullie denken dat er vanuit jullie context mogelijks een aanmelding kan zijn voor de groep, neem dan gerust contact met ons op. 

 

Data:

Oudergroep: 7 januari 2018

Acht sessies voor de kinderen: 14, 21, 28 januari - 4, 11, 18, 25 februari en 11 maart 2019 (niet tijdens de krokusvakantie). De sessies starten om 17u45 en duren anderhalf uur.

Afsluitende Oudergroep: 18 maart 2019
 

De KO(A)PP groep zal doorgaan op onze locatie BEGIJNHOFDRIES 33-36, GENT.