Preoperatief formulier digitaal versturen

Een huisarts kan maar op één veilige manier de preoperatieve documenten digitaal naar een ziekenhuis versturen en dat is via de daarvoor ontwikkelde 'eForms' in de softwarepakketten.

Deze manier van versturen is gestandaardiseerd voor alle huisartsensoftwarepakketten. Het grote voordeel is dat de gegevens versleuteld worden verstuurd en ontvangen via de elektronische ehealthbox waarover elke arts beschikt. Daarnaast is er voor de huisarts minder administratieve rompslomp.
 

Wat moet de huisarts-verzender doen om op een veilige manier preopnamegegevens naar een ziekenhuis te sturen?

1) Maak een eForm aan van het type ‘Preoperatieve vragenlijst voor volwassenen’. In elk pakket zou hiervoor een sjabloon moeten terug te vinden zijn bij het aanmaken van een nieuw bericht/brief*. Een aantal administratieve en medische gegevens worden automatisch in het formulier overgenomen. Je kan deze zo nodig verder aanvullen.

2) Voeg - indien gewenst - extra documenten toe in bijlage: bvb. een labo, een ECG (het ECG-papier eerst inscannen voordat je het kan toevoegen).

3) Kies het ziekenhuis als bestemmeling en verzend het formulier.

4) Controleer - indien gewenst - of het uitgestuurde bericht in de verzendlijst staat, met onderwerp ‘Preoperatieve vragenlijst voor volwassenen’ en bestemmeling Anesthesie (ziekenhuis X)

*Neem contact op met uw EMD-leverancier voor meer info over het aanmaken van een eForm.
 

Welke testen routinematig uitvoeren bij volwassenen vóór geplande, niet-cardiothoracale chirurgie?

Er is een handige app van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheid KCE te downloaden via http://preop.kce.be/.

 

Heeft u problemen met het verzenden van de preop-formulieren naar een ziekenhuis?

AZ Sint-Lucas: bel 09 224 61 69 (best bij een eerste verzending naar het AZ Sint-Lucas even contact opnemen, zodat ze kunnen checken of ze het ontvangen hebben)

AZ Maria Middelares: bel 09 246 11 15

AZ Jan Palfijn: bel 09 224 71 11

UZ Gent: bel 09 332 21 11