Ook in de wachtposten: vanaf 1 januari 2020 elektronisch voorschrijven

Het elektronisch voorschrijven van medicatie wordt verplicht vanaf 1 januari 2020*. Deze verplichting geldt ook voor contacten op de wachtpost: in het bijzonder voor raadplegingen, voor huisbezoeken is er een uitzondering voorzien.

Vanuit Mediris is het al meerdere jaren mogelijk om elektronisch voor te schrijven maar de wachtarts heeft hiervoor wel een persoonlijke eHealth sessie nodig. Belangrijk is dus dat je jouw persoonlijk eHealthcertificaat van op je pc thuis of praktijk oplaadt in je Mediris-profiel.

Hoe doe je dat? Mediris publiceerde enkele nuttige artikels hierover: 

Nog vragen? Stuur dan een mailtje naar elien.stevens@hvg.be.

*Meer info over het verplicht elektronisch voorschrijven en de uitzonderingen op de website van het RIZIV.

**Als je de connector software start op de wachtpost en de eID optie kiest verschijnt er een pop-up die aangeeft dat het programma ergens op wacht. Het vertelt je echter niet dat het op de pincode zit te wachten (dus kan je lang zitten wachten). Zodra de pop-up verschijnt zijn de te nemen stappen als volgt:

  • Rechts bovenaan het toetsenbord zal het lampje 'pin' rood knipperen. Dat wil aangeven dat de code nu ingevoerd kan worden gevolgd door ENTER.  
  • Je moet de ENTER toets gebruiken van het numerieke deel van de toetsenbord helemaal rechts onderaan. Anders gebeurt er niks en zit je alsnog lang te wachten.
  • Als het lampje 'pin' vervolgens groen wordt, mission accomplished.  
  • Ververs vervolgens de e-recipe pagina. Als het goed is is het e-health icoontje rechts bovenaan het scherm groen geworden. 
  • Je kunt hierna de connector afsluiten, de sessie blijft actief.