Nieuwe KCE-richtlijn: diagnose en aanpak van gonorroe en syfilis

In samenwerking met clinici, wetenschappers en patiëntenverenigingen ontwikkelde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) de eerste wetenschappelijke Belgische richtlijn voor de diagnose en behandeling van gonorroe en syfilis, een primeur voor ons land.

Het aantal gevallen van seksueel overdraagbare infecties (SOI’s) neemt in België, net als in de rest van de wereld, onrustwekkend toe. Chlamydia, gonorroe en syfilis zijn daarbij de sterkste stijgers. Door de toenemende antibioticaresistentie wordt het ook steeds moeilijker om ze te behandelen. 

De richtlijn, vooral bestemd voor huisartsen, moet ervoor zorgen dat de opsporing en aanpak van deze infecties op een uniforme, wetenschappelijk onderbouwde manier gebeurt. De bedoeling is om allereerst SOI’s tijdig op te sporen. Dit gebeurt best door met alle patiënten te spreken over seksuele gezondheid, ook met degenen die op het eerste zicht niet tot een risicogroep behoren. De huisarts kan dan, indien aangewezen, een test aanbieden. Vervolgens moeten de patiënten met een infectie een gepaste behandeling krijgen, én moet(en) hun (vroegere) partner(s) worden ingelicht, zodat verdere overdracht en ernstige gevolgen voor de gezondheid worden voorkomen. Klik hier voor de synthese van de richtlijn (Nederlands) en hier voor het volledige rapport (Engels). 

In de komende maanden zal er ook een gratis online tool beschikbaar zijn. Deze moet een praktisch hulpmiddel worden, dat de huisarts tijdens de consultatie helpt bij het ter sprake brengen van SOI’s, en bij het testen, behandelen en opvolgen van de patiënten en hun partner.