Neonatale screening uitgebreid met 3 extra ziektes

Vanaf 24 maart 2022 wordt het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen ('neonatale screening' of 'hielprik') uitgebreid met de opsporing van 3 extra ziektes

Ouders van pasgeboren baby's in Vlaanderen kunnen tussen 72 en 96 uur na de geboorte een bloedstaal laten afnemen bij hun kindje om een reeks zeldzame ziektes op te sporen. 

 

Momenteel worden 12 zeldzame ziektes opgespoord via dit bevolkingsonderzoek. Vanaf 24/03/2022 komen hier nog 3 ziektes bij:

  • Tyrosinemie type 1
  • Tyrosinemie type 2
  • Carnitine Palmitoyltransferase deficiëntie type 1

De volledige lijst van opgespoorde ziektes vind je hier. In de loop van 2022 zal ook de opsporing van spinale spieratrofie (SMA) aan het screeningsprogramma worden toegevoegd.

Meer informatie over de ziektes en de opsporing, diagnostiek en behandeling vind je terug in de draaiboeken op de website www.aangeborenaandoeningen.be. De volledige communicatie rond de uitbreiding van het bevolkingsonderzoek vind je hier.

Help jij mee ouders die een kindje verwachten tijdig te informeren over dit bevolkingsonderzoek? Deze folder en dit informatief filmpje voor ouders kan je hierbij op weg helpen.