Maniprex® tijdelijk uit voorraad: moeilijke switch

De firma Kela Pharma meldt dat door productieproblemen Maniprex® 250 mg omhulde tabletten en Maniprex® 500 mg filmomhulde tabletten voor onbepaalde duur niet meer beschikbaar zullen zijn na uitputting van de voorraad. Een switch naar het alternatief kan mogelijk voor problemen zorgen in de behandeling van bepaalde patiënten.

De voorraad van Maniprex® 500 mg is nu al uitgeput. Volgens Kela Pharma zal de voorraad van Maniprex® 250 mg onder normale omstandigheden zijn uitgeput in juni 2018.

Er is een alternatieve specialiteit beschikbaar op de Belgische markt: CAMCOLIT® 400mg (deelbare tabletten). Een magistrale bereiding is ook mogelijk.

Lithium is een geneesmiddel met een nauwe therapeutisch-toxische marge. Het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) heeft daarom lithiumcarbonaat in kader van het VOS (voorschrijven op stofnaam) in de “NO SWITCH” lijst ondergebracht. Dit betekent dat het niet wordt aanbevolen om tijdens de behandeling naar een andere specialiteit over te schakelen. Wanneer tijdens een behandeling toch een “switch” moet gebeuren, is extra opvolging door de arts noodzakelijk.

De posologie moet worden aangepast in functie van de klinische toestand en op basis van de bepaling van het lithiumgehalte in het bloed dat binnen de therapeutische plasmaconcentratie van 0.5 mEq en 1.2 mEq (of mmol) per liter moet liggen.