Komt u weleens terugkerende abcessen tegen bij patiënten?

De ziekte van Verneuil, ook wel gekend als Hidradenitis Suppurativa (HS), is een vrij frequente (1/100 mensen), maar niet zo goed gekende huidziekte. De letsels zien er uit als een vorm van acne, maar dan op andere plaatsen dan de typische jeugdpuisten. Het is belangrijk dat deze ziekte beter bekend geraakt bij de eerstelijn want een multidisciplinaire aanpak is sterk aanbevolen.

De ziekte duikt meestal op onder de oksels, in de  bilspleet of rond de schaamstreek, of onder de borsten. De terugkerende ontstekingen op deze vervelende plaatsen kunnen een zware impact hebben op het leven van de patiënten. De etterende, pijnlijke wonden kunnen onaangenaam ruiken en de bewegingsvrijheid beperken. Sommige mensen schamen zich ook voor hun ziekte en geraken hierdoor zelfs geïsoleerd. Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten (te) lang wachten vooraleer een dermatoloog te raadplegen. De laatste jaren is de kennis rond deze ziekte en haar behandeling flink vooruitgegaan. Een definitieve genezing is momenteel niet mogelijk, maar mits een aangepaste behandeling en een  aantal eenvoudige tips kunnen de symptomen aanzienlijk worden verzacht.

Hoewel de huid in deze aandoening het felst getroffen is, kunnen er ook een heel aantal comorbiditeiten aan HS gelinkt zijn zoals obesitas, diabetes, metabool syndroom  hormonale  veranderingen en andere auto‐immuunaandoeninge  zoals spondylarthropathie of inflammatoir darmlijden.

Een multidisciplinaire aanpak is daarom sterk aanbevolen. Stuur de patiënt tijdig door naar de dermatoloog!

Meer informatie vindt u in bijlage of op https://hs-online.be/.