Huisartsen onder druk: hier kan je terecht

Een groot deel van de huisartsen bevindt zich in 'rode zone'. De coronacrisis begint voor iedereen door te wegen en ook de huisartsen lijden hieronder. De druk is enorm.

Wordt het jou ook soms te veel? Heb je nood aan een luisterend oor? In regio Gent is dr. Vera De Vleesschauwer het aanspreekpunt voor Doctors4Doctors en Arts in Nood. Je kan haar bereiken via 0495/89.53.20 of vera.devleesschauwer@belgacom.net.

 

Collega Dr. Carmen Binst getuigt:

Als de voorzitter van mijn belangenvereniging me vertelt dat 70% van de huisartsen zegt de coronacrisis niet verder aan te kunnen, dan bloedt mijn hart. Als huisarts is de definitie van burn-out ons wel gekend. Moeheid, gestoorde of onrustige slaap, prikkelbaarheid, niet tegen drukte kunnen, emotionele labiliteit, piekeren, zich gejaagd voelen, concentratieproblemen en/of vergeetachtigheid. We merken het bij onze patiënten, maar velen van mijn collega’s zitten blijkbaar zelf al even in de rode gevarenzone.

Ik hoor te veel schrijnende verhalen.

Collega’s die op een schaal van 5 hun gemoedstoestand met 1 op 5 inschatten…
Collega's die, weliswaar met afdoende beschermingsmateriaal of van thuis uit, ziek blijven werken…
Collega's die 's nachts wakker liggen en telefoons plegen om hun patiënten de resultaten van hun coronatesten mee te delen…
Collega’s die me om 21u ’s avonds hopeloos bellen om te vragen wat ze kunnen doen om hun patiënten te motiveren zich aan de regels te houden…
Collega’s uit mijn lokale overlegkring die extra shiften draaien in triagecentra, daarvoor al maanden niet vergoed werden en financieel onder druk komen te staan…
Collega's die geen verlof nemen uit angst om scheef bekeken te worden door hun dichte collega's en patiënten…
Collega's die strikt de opgelegde regels volgen en al maanden geen sociaal contact meer hebben met vrienden of familie…
Collega's die danig overuren draaien dat ze zich afvragen of ze wel een goede ouder zijn voor hun kinderen. Of anderen, misschien erger nog, een goed kind voor hun ouders…

Zoveel artsen met passie die dreigen uit te vallen. Het boezemt me angst in. We hebben hen nodig. Ik heb hen nodig. Zonder collega’s wordt het immers voor mij ook alleen maar zwaarder.

Aan onze patiënten: Heb geduld en respect voor je huisartsenpraktijk. Volg de huidige 6 basisregels.
Aan de regering: Investeer in de eerste lijn. Zorg voor een administratieve ontlasting en een financieel plan zodat onthaalmedewerkers en verpleegkundigen de huisartsen kunnen bijstaan.
Aan mijn collega’s: Bescherm jezelf tegen burn-out. Ga niet over de rode lijn. Hou vol, zoek hulp en steun elkaar. Jullie. Zijn. Fantastisch. 

Mijn deur staat voor jullie altijd open!

www.artsinnood.be
www.doctors4doctors.be