Hoge Gezondheidsraad stelt vaccinatiestrategie tegen COVID-19 in België voor

De Hoge Gezondheidsraad en zijn partners leggen de basis voor een vaccinatiestrategie tegen COVID-19 in België

Op 9 juli 2020 waren deze vaccins in klinische ontwikkeling. België neemt deel aan een gezamenlijke EU-aankoop van COVID-19 vaccins. Alle lidstaten worden dus verzocht hun doelpopulatie voor vaccinatie te definiëren. In deze context heeft de Risk Management Group (RMG) de HGR gevraagd de prioriteitsgroepen en het aantal dosissen dat nodig is voor een goede vaccinatiegraad te specificeren. Het resultaat hiervan leest u hier.

De HGR beveelt aan dat de volgende groepen prioriteit krijgen bij de vaccinatie tegen SARSCoV-2, op basis van de beschikbare gegevens en statistische analyses:

  • Alle gezondheidswerkers om hun gezondheid en hun beschikbaarheid te garanderen in het geval van een mogelijke volgende golf of pandemie van COVID-19
  • Alle personen ouder dan 65 jaar
  • Patiënten in de leeftijd van 45-65 jaar met de volgende co-morbiditeiten die het risico lopen een ernstige vorm van COVID-19 te ontwikkelen: obesitas, diabetes, hypertensie, chronische cardiovasculaire, long-, nier- en leverziekten, hematologische maligniteiten tot 5 jaar na de diagnose en alle recente vaste kankers (of kankerbehandelingen).

Aanvullende prioriteiten binnen de bovengenoemde groepen kunnen nodig zijn als er een beperkte hoeveelheid vaccin beschikbaar zou zijn. Het volledige rapport kunt u hier raadplegen.