Gezocht: Huisartsen voor deelname aan klinische studie benzodiazepines

De afbouw van (z-)BZD blijft een complex gegeven. Centraal in dit proces staan het aanbieden van correcte informatie en een stapsgewijze begeleiding van de patiënt. In de Big Bird trial testen we of online zelfstudie voor de patiënt een zinvolle aanvulling is op de zorg, verleend door de huisarts.

De patiënt kan thuis op eigen tempo leren en reflecteren, wat meer regie geeft aan de patiënt zelf en tijdbesparend werkt voor de arts. 

In deze studie staat dataregistratie centraal. Er is geen verplichting tot effectieve afbouw van de medicatie, niet voor de patiënt noch voor de huisarts. De enige voorwaarden voor deelname zijn dat het gebruik van benzodiazepines bespreekbaar is, en dat er bereidheid is om data te verzamelen. Meer informatie vindt u hier

Graag nodigen we u uit om deel uit te maken van dit innovatieve project. Dat kan door het registratieformulier in te vullen voor 24 mei. Met vragen kan u steeds terecht bij benzo@ugent.be

Aarzel niet om ons te contacteren en hopelijk tot binnenkort! 

Barbara Van Houte 

Studiecoördinator 

09/332.24.97 

 

De Big Bird studie is een grootschalige multicentrische studie met 6 academische partners, gefinancierd door het KCE. Big Bird richt zich op het bespreken van chronisch benzodiazepinegebruik voor slaapproblemen bij volwassen patiënten die simpele taken, zoals lezen en een vragenlijst invullen, online kunnen uitvoeren. Het betreft een pragmatische, cluster-gerandomiseerd gecontroleerde studie, waarmee de dagelijkse klinische praktijk zo goed als mogelijk wordt nageleefd.