Bevolkingsonderzoeken naar kanker terug opgestart

Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker en het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker worden terug opgestart. De heropstart van het Bevolkingsonderzoek Borstkanker wordt voorbereid.

De huidige evolutie van de Covid-19 epidemie laat een eerste versoepeling van maatregelen toe. De Vlaamse overheid heeft besloten dat de Bevolkingsonderzoeken Baarmoederhals- en Dikkedarmkanker terug opgestart kunnen worden vanaf maandag 11 mei. Het Centrum voor Kankeropsporing start vanaf dan terug met het verzenden van uitnodigingsbrieven.

Omdat er een inhaalbeweging gemaakt moet worden van de uitnodigingen die niet verstuurd konden worden tussen 16 maart en 10 mei, worden er de komende maanden meer uitnodigingen verstuurd dan gewoonlijk. Voor het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker is het mogelijk dat deelnemers daardoor iets langer moet wachten op hun resultaat dan ze gewend zijn. Men doet er echter alles aan om het resultaat binnen de 14 kalenderdagen te bezorgen.

Ondertussen wordt ook de heropstart van het Bevolkingsonderzoek Borstkanker voorbereid. Alle mammografische eenheden zullen gecontacteerd worden om de herstart zo vlot mogelijk te laten verlopen. De vrouwen die een afspraak hadden tussen 16 maart en 10 mei worden met voorrang ingepland. Deze planning wordt in de komende weken uitgewerkt.

Lees hier de meest actuele informatie over de heropstart van: